topmenu

Popup Festival Ede 2015

Valley Voices trotse winnaar 1e editie Popup Festival Ede 2015

Nieuwsgierig? Meer weten? Lees dan het verslag van de organisatie van het Popup Festival of bekijk hier het filmpje op YouTube, met een impressie van het festival.

“Eerste Pop-up Festival groot succes

De straten, de winkelpleinen en het station van Ede waren vier dagen het podium voor het Pop-up Festival. Vanuit het niets werd publiek in Ede-Zuid verrast met theater, muziek en exposities. Gedurende een paar minuten werd een act uitgevoerd, waarna het publiek verwonderd achterbleef, en de act weer ergens anders opdook. Valley Voices Vocal Group deed dit volgens de jury het beste en ontving de Pop-up Bokaal.

“De acts zijn in de sfeer van flashmobs” legt artistiek leider Arno Setz uit. Mensen worden in hun dagelijkse routine van boodschappen doen of naar het station gaan, verrast door iets ongewoons. Je ziet de mensen stralen als zomaar een gedicht cadeau krijgen of toegezongen worden door een koor.”

Het festival is bedoeld om Edese kunst te laten zien en mensen in Ede-Zuid onderling te verbinden. Dat is volgens Arno Setz goed gelukt. “We zijn een half jaar geleden begonnen om instellingen en kunstenaars uit te nodigen bij het maandelijkse kunstcafé in het SEC theater. Het is mooi om te zien hoe de verschillende kunstuitingen van theater, koor, beeldende kunst elkaar wisten te vinden. Daardoor zijn weer nieuwe verbindingen en samenwerkingen ontstaan. Een mooi voorbeeld daarvan was de ouderengroep van Opella die de eerste dag van het festival werden verrast door een tangodans onder leiding van dansdocente Natalia Saklakova. En daarnaast kregen de stralende ouderen gedichten voorgedragen van Pineaux Poëzie. “Kan dit volgende week weer?” vroeg een oudere direct.

Volgens de artistiek leider had elke act wel iets magisch maar maakte Valley Voices Vocal Group met hun act op het station Ede-Wageningen de meeste indruk de afgelopen dagen. De jury bestaande uit actrice/regisseur Marijke van Soeren, grafisch vormgever Geralda van Ginkel en beeldend kunstenaar Martijn Mossing Holsteijn, vond dat het koor goed inspeelden op wat er om hun heen gebeurde. Er ontstonden prachtige momenten en interacties met het publiek. Zelfs een conducteur vloog, tot hilariteit van de reizigers, in de armen van het koor toen hem een liefdeslied werd toegezongen.

De koorleden waren allemaal vermomd als treinreizigers. Met koffers, zonnebrillen en hoeden. Ze kwamen op uit het niets, een echte Pop-up! Bijzondere vermelding was er ook voor dichter Pineaux (een rasartiest) en het bewegingstheater met Marc van Gerwen en Nicole Bischoff (ingetogen en authentiek). Twee acts die zonder schroom en met veel kwetsbaarheid zich aan het publiek lieten zien.

Het pop-up festival was dit jaar voor het eerst. “Het is zo goed aangeslagen dat we zeker overwegen het volgend jaar weer te gaan doen. Het is een hele vrijblijvende manier om mensen kennis te laten maken met kunst en cultuur. Dat spreekt erg aan.“

, ,

Valley Voices © 2024