topmenu

Kwartet Old School, met rechts baritone Jack Pinto

Back to basics: “singing”

De cursus Learn2Sing is nog niet afgelopen, of we mogen alweer aan de slag met een coaching van de Amerikaan Jack Pinto. Jack is baritone van het zangkwartet Old School met wie hij in 2011 Internationaal kampioen werd. Tevens is hij music director van o.a. het topkoor Brothers in Harmony uit New Jersey.

En we konden zeker aan de slag. Jack liet er geen gras over groeien en zei waar het op stond. Even slikken voor vrouwen, maar het had zeker resultaat:

  • Laten stromen van lucht; bewegende armen en expressieve gezichten geven betekenis aan klanken.
  • Een oe is een oe als hij in je hele klankapparaat een oe is. Een waarheid als een koe, dus die pakken we aan.
  • Volume minder = energie erbij.
  • Een lied is geen vierkant gebouw, maar een skyline met hoogtes en dalen. We oefenen met betekenis geven aan de woorden die we zingen: dan zacht, dan harder.
  • Pitch sharp. We schaven stevig bij om gelijk te ademen, gelijk in te zetten om vervolgens gelijk op de goede pitch te zitten.

Jack blijft ons de hele avond kritisch van feedback voorzien, maar spiegelt ons dan ook een conventietoekomst met mooie scores voor als we zijn tips ter harte nemen. Met als slot advies: neem als koor je eigen verantwoordelijkheid en leg niet alles bij de dirigent. Kom hem tenminste halverwege tegemoet.

Een uitdaging voor zowel de koorleden als ook de dirigent!

Coach Jack Pinto en Alfred 16 nov 2015

Valley Voices © 2024